Na stopě Selznickovi III.

Hollywoodský Chodník slávy (Walk of Fame)

V polovině 50. let se hollywoodská obchodní komora (chamber of commerce) rozhodla vytvořit nové turistické lákadlo a zároveň připomenout a oslavit svůj trvající význam jakožto centra světového šoubyznysu. Výsledkem dlouhých úvah byl Chodník slávy, lemující Hollywood Blvd. a část Vine Street. První várku vybraných osobností tvořilo 1 558 jmen reprezentujících film, televizi, rozhlas a nahrávací průmysl. K překvapení mnohých však mezi oceněnými chyběl David O. Selznick, producent Jihu proti SeveruRebeccy a dalších filmů, které se nepřehlédnutelně zapsaly do dějin americké kinematografie. Selznick jistě rozhodnutí nesl velmi nelibě – zvlášť když mezi uctěnými osobnostmi z filmové branže byla řada těch, jejichž kariéry výrazným způsobem pomáhal formovat (Ingrid Bergman, Gregory Peck, Joan Fontaine, Joseph Cotten, Dorothy McGuire nebo jeho manželka Jennifer Jones), a zároveň těch, kteří patřili mezi jeho konkurenty (Darryl F. Zanuck nebo Samuel Goldwyn).

K nápravě tohoto pochybení došlo až 26. října 2004, tedy čtyřicet let po Selznickově smrti. Hvězda nesoucí Selznickovo jméno byla odhalena před Rooseveltovým hotelem (nejstarším, kontinuálně fungujícím hotelem v Los Angeles) na adrese 7 000 Hollywood Blvd., naproti slavného Graumanova čínského kina. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil producentův syn Daniel, který potvrdil, že opomenutí hollywoodské obchodní komory z roku 1960 se jeho otce velmi dotklo.

Dnes Chodník slávy čítá více než 2 500 hvězd a lemuje 18 bloků městské zástavby. Každoročně jej navštíví přes 10 milionů turistů z celého světa, což jej řadí k nejoblíbenějším atrakcím v Kalifornii. Redaktoři Los Angeles Times připravili užitečného průvodce, který umožňuje vyhledávání a třídění oceněných osobností dle nejrůznějších kategorií.

1 komentář u „Na stopě Selznickovi III.

  1. Pingback: Na stopě Selznickovi IV. | Milan Hain

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *